Ferry is 11 jaar en spastisch: z’n spieren trekken ongecontroleerd samen. Om te voorkomen dat hij blijvend in een rolstoel belandt, moet hij tot z’n 18e iedere dag z’n spieren strekken. Normaal gesproken zou dat ’s nachts gebeuren, als hij slaapt, met spalken. Maar de spalken gaan na een tijdje pijn doen en houden hem uit z’n slaap. Overdag moet hij het strekken dus inhalen. Dat gebeurde op z’n bed, in een zo haaks mogelijke hoek, met z’n rug tegen de muur.

Het Zal Werken ontwikkelde een hulpstuk waarmee Ferry nu ook kan strekken in een stoel in de huiskamer. De strekhulp is eenvoudig en verstelbaar te bevestigen, waarmee het makkelijker wordt om te strekken en dit ook vaker en beter kan gebeuren.

De strekhulp is een beensteun met bevestigingspunten voor de spalken, die verstelbaar te bevestigen is aan elektrische hoog-laagstoel in de woonkamer. Je schuift de strekhulp in 2 buizen die we tussen zitvlak en onderstel van de stoel hebben gemonteerd. Je verwijdert ‘m ook weer zo, zodat de stoel ook bruikbaar blijft als er niet gestrekt hoeft te worden. Door de haakse hoek met de rugleuning worden de spieren aan de achterkant van je benen opgerekt.

Een bijkomend voordeel van de strekhulp is dat je daar het nu ook makkelijker wordt de spalken aan te trekken – zittend op bed kom je er maar moeilijk bij – en daar niet speciaal iemand voor langs hoeft te komen.

Omdat de stoel in bruikleen is, hebben we alle aanpassingen reversibel gemaakt, om het maar eens mooi te zeggen: ze kunnen zo weer ongedaan gemaakt worden, dan is er niets meer van te zien.